با توجه به تکامل مداوم فناوری ویدئو پروژکتور، در چند سال گذشته شاهد رشد انواع مختلف پروژکتورها بوده ایم که توسط منابع نوری غیر لامپی آن ها در کنار استفاده مستمر از پروژکتورهای لامپ سنتی تعریف شده اند. یکی از دسته بندی های پروژکتور با توجه به نوع منابع نور ویدئو پروژکتور انجام می گیرد. اولین پروژکتور بدون لامپ، پروژکتور LED است. نوع اصلی دیگر پروژکتورهای بدون لامپ، پروژکتور لیزری است. با ظهور این سه انتخاب، همراه با این واقعیت که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارد، طبیعی است که مصرف کننده این سوال را مطرح کند که کدام نوع را باید خریداری کند. این مقاله به تفکیک مزایا و معایب مختلف برای هر یک کمک میکند تا خریدار بتواند بهترین مدل را انتخاب کند.
معرفی انواع ویدئو پروژکتور بر اساس منابع نور مختلف آن ها
- پروژکتور های لامپی معمولی: دارای لامپ های جیوه ای با طول عمر پایین
- پروژکتورهای LED: معمولاً از چراغ های LED جداگانه برای هر یک از رنگ های اصلی در مدل رنگی RGB استفاده می کند.
- پروژکتورهای لیزری: می تواند از یک لیزر آبی برای تولید تمام نور استفاده کند. یا این که مانند پروژکتور LED، از لیزرهای جداگانه برای هر یک از رنگ های اصلی RGB استفاده کند.
مقایسه منابع مختلف نور ویدئو پروژکتور
هنگام مقایسه سه نوع منبع نور، تفاوتهای اصلی در دستههای زیر قرار میگیرند (که همه آنها در زیر توضیح داده خواهند شد): عملکرد رنگ، روشنایی، قیمت، دوام یا طول عمر، زمان روشن و خاموش و تأثیر محیطی.
عملکرد رنگ
از آنجایی که اکثر پروژکتورهای لیزری LED و RGB برای تولید هر رنگ اصلی به نور یا لیزرهای جداگانه تکیه می کنند، در مقایسه با پروژکتورهای لامپ معمولی، قادر به تولید رنگ های خالص تر و اشباع تر هستند. این مزیت نسبت به پروژکتورهای لامپ با این واقعیت تأیید می شود که در حال حاضر طیف رنگی برای پروژکتورهای لامپ متوسط هنوز به Rec محدود است. استاندارد رنگ ۷۰۹ معمولی برای تلویزیونهای متوسط با کیفیت بالا تعریف می شود. این در حالی است که پروژکتورهای LED و لیزری به طور کلی دارای طیف رنگی مبتنی بر استاندارد رنگی گستردهتر DCI-P3 هستند. همچنین برخی از پروژکتورهای لیزری میتوانند وسعت رنگ خود را به BT.2020 یا حتی گستردهتر برسانند.
روشنایی
یکی دیگر از جنبه های مهم عملکرد منابع نور ویدئو پروژکتور که عامل اصلی در فرآیند تصمیم گیری است، روشنایی است. در اینجا پروژکتورهای لامپ دارای مزیتی نسبت به پروژکتورهای LED – به ویژه نوع قابل حمل – دارند. زیرا پروژکتور لامپ معمولی قادر است بیش از ۴۰۰۰ لومن نور را در مقایسه با ۱۸۰۰ لومن یک پروژکتور LED قابل حمل معمولی پمپاژ کند. اگرچه در مقایسه با پروژکتورهای LED با کارایی بالا که به طور مشابه می توانند به طور متوسط ۴۰۰۰ لومن روشنایی داشته باشند، تطابق بیشتر است. با وجود این مزیت، پروژکتورهای لیزری همچنان نسبت به انواع دیگر پروژکتورها برتری دارند، زیرا درخشان ترین مدل های آن ها می توانند به معیار بیش از ۱۰۰۰۰ لومن دست پیدا کنند.
طول عمر منابع نور ویدئو پروژکتور
همانطور که هر کسی که چراغ خانه خود را تغییر داده است می داند، طول عمر لامپ های رشته ای سنتی به شدت کمتر از لامپ های LED است. همین امر در مورد پروژکتورها نیز صدق می کند، زیرا پروژکتورهای LED و لیزری به طور متوسط در مقایسه با طول عمر کمتر از ۱۰۰۰۰ ساعت یک پروژکتور لامپ معمولی، طول عمری معادل ۲۰۰۰۰ ساعت دارند.
زمان روشن و خاموش شدن
مشابه بحث بالا، به دلیل ماهیت لامپهای رشتهای، پروژکتورهای لامپی در هر زمان که روشن یا خاموش میشوند نیاز به گرم شدن و خنک شدن دارند. بدین ترتیب، در مقایسه با LED و لیزرهایی که به چنین ملاحظاتی نیاز ندارند، سرعت هر فرآیند را کاهش میدهد.
اثرات زیست محیطی
پروژکتورهای لامپی نیاز به تعویض به موقع لامپ دارند. این موضوع باعث ایجاد ضایعات اضافی می شود، لامپ های آنها (و سیستم خنک کننده مرتبط با آنها) نیز برای کار کردن به انرژی بیشتری نیاز دارند، که ممکن است عامل مهمی برای کسانی باشد که حمایت گر یا نگران محیط زیست هستند. در مورد هزینه های انرژی برای این منظور، پروژکتورهای LED و لیزری به طور کلی مصرف انرژی بیشتری دارند.
تنظیماتی که مناسب هر یک از منابع نور ویدئو پروژکتور برای اتاق نشیمن، اتاق خواب، اتاق کنفرانس است.
نکته بعدی که یک خریدار بالقوه باید در هنگام تصمیم گیری در مورد پروژکتور در نظر بگیرد، نیازهای آنها در رابطه با فضایی است که پروژکتور در آن استفاده خواهد شد. با توجه به قابلیتهای روشنایی، پروژکتورهای LED (به ویژه پروژکتورهای قابل حمل) برای مصرفکنندگانی که به دنبال پروژکتوری برای استفاده در فضاهای کوچکتر و بدون نور محیط هستند، مناسبتر هستند. در حالی که کاربران سینمای خانگی یا مشاغل کوچکی که به پروژکتور اتاق کنفرانس نیاز دارند، احتمالاً باید پروژکتورهایی با لامپ روشن تر انتخاب کنند. از طرف دیگر، پروژکتورهای لیزری به دلیل هزینه بسیار زیاد، معمولاً به کاربران و یا مشتریان سازمانی، که عملکرد کلی را با محدودیت های بودجه ای کم یا بدون اولویت قرار می دهند توصیه میشوند.
مسائل نگهداری و تعمیرات
چند سوال رایج نیز در رابطه با مسائل عملی استفاده از هر یک از منابع نور ویدئو پروژکتور وجود دارد که ممکن است برای یک کاربر ایجاد شود:
اولین سوالی که ممکن است برخی داشته باشند این است که آیا یک پروژکتور لامپ را می توان با تعویض لامپ به پروژکتور LED یا لیزری تبدیل کرد یا خیر؟ پاسخ ساده این است که خیر. شما نمی توانید پروژکتور لامپی را که ممکن است در حال حاضر دارید به نوع دیگری از منبع نور تغییر دهید. این به این دلیل است که مکانیک پیچیدهای در هر نوع پروژکتور و تفاوتهای شدید در فناوریهای آنها وجود دارد. این پیچیدگی هر نوع تعویض را ممنوع میکند.
سوال متداول دیگر این است که آیا می توان چراغ های LED یا لیزرهای هر نوع پروژکتور را به صورت دستی تعویض کرد؟ در اینجا نیز پاسخ منفی است، منابع نور LED و لیزر عموماً قابل سرویس دهی توسط کاربر نیستند. این موارد نیاز به تعویض توسط پرسنل مرکز خدمات دارند. نکته ای که در این مورد باید به خاطر داشت، این است که LED ها و لیزرها معمولاً ۲۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ ساعت طول عمر دارند. بنابراین معمولاً در شرایط استفاده معمولی نیازی به تعویض آنها نیست.
فروشگاه اینترنتی آی ژکتور عرضه کننده انواع پروژکتور لامپی، LED و لیزری است. شما مخاطبین عزیز می توانید با مراجعه به بخش فروشگاه سایت، نسبت به خرید پروژکتور استوک و نو اقدام نمایید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی و پشاوره به شما عزیزان هستند.